0% [Connecting to archive.ubuntu.com ] Error

I encountered this error while using “apt-get” command on  my Linux mint server and it got stuck for 12-3 mins.

Here is the details on my error that I faced :

dev@dev-VirtualBox /etc $ sudo apt-get install alien
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following additional packages will be installed:
autoconf automake autopoint autotools-dev debhelper debugedit dh-autoreconf
dh-strip-nondeterminism libfile-stripnondeterminism-perl librpm3
librpmbuild3 librpmio3 librpmsign3 libtool po-debconf rpm rpm-common




0% [Connecting to archive.ubuntu.com (2001:67c:1560:8001::14)] [Connecting to

The issue is on the IPv6 taking more time to execute. Now let us check if my IPv6 is enabled or disabled. Based on the output we will see if we need to disable.

dev@dev-VirtualBox /etc $ cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
dev@dev-VirtualBox /etc $

If we get the output “0” then my IPv6 is enabled and if we get “1” then it is disabled.  So in my case I have to disable it. Let us see how we can disable it . And try to rerun my command where I got stuck.

To disable please execute the below commands and after that reboot the machine:

dev@dev-VirtualBox /etc $ echo "#disable ipv6" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
#disable ipv6
dev@dev-VirtualBox /etc $ echo "net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
dev@dev-VirtualBox /etc $ echo "net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
dev@dev-VirtualBox /etc $ echo "net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
dev@dev-VirtualBox /etc $

I have rebooted my system now let us check what is the output I am getting :

oracle@dev-VirtualBox ~ $ cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
oracle@dev-VirtualBox ~ $

Now we can see that my IPv6 is disabled , so let us try to execute my initial “apt-get” command

dev@dev-VirtualBox ~ $ sudo apt-get update
Hit:1 http://archive.canonical.com/ubuntu xenial InRelease
Ign:2 http://packages.linuxmint.com sylvia InRelease
Hit:3 http://packages.linuxmint.com sylvia Release
Hit:4 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial InRelea




Get:22 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe Translation-en [233 kB]
Get:23 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/multiverse amd64 Packages [16.2 kB]
Get:24 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/multiverse i386 Packages [15.3 kB]
Fetched 4,825 kB in 1s (2,621 kB/s)
Reading package lists... Done
dev@dev-VirtualBox ~ $

So we can see that we are now able to install the packages without any issues.


Thank you for reading my blog , please feel free to leave me some feedback or to suggest any future topics.

Looking forward to hear from you – Swadhin Ray (Sloba) -( LinkedIn ) ( Twitter )




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s